Kevään viimeiset kerhot ja kesän leiritoiminta
WAU järjestää hauskaa, liikunnallista toimintaa myös koulujen loma-aikoina. Tänä kesänä WAU! -leirejä järjestetään Espoossa, Eurassa, Kangasalla, Keravalla, Kuopiossa, Lahdessa, Lohjalla, Maalahdessa, Mustasaaressa, Oulussa, Raaseporissa, Rovaniemellä, Salossa, Vaasassa, Vantaalla ja Vöyrillä. Täältä pääset tutustumaan tarjontaan ja ilmoittautumaan mukaan kesän hauskimpiin päiviin!

WAU! -kerhot jäävät kesätauolle koulujen lomien ajaksi. Tarkistathan oman kerhosi aikataulut kerhosivuiltamme. Lisätietoja saat tarvittaessa myös liikuntakoordinaattoreiltamme, joiden yhteystiedot löytyvät täältä.

WAU 10 vuotta
Vuosi 2018 on WAU ry:n kymmenes toimintavuosi. Tavoittelemme juhlan kunniaksi miljoonan liikutetun tunnin rajan rikkomista, ja tuntien kertymistä pääset seuraamaan WAUn nettisivuilta. Rullaile etusivulla hieman alaspäin, niin saat laskurit näkyviin.

Järjestämme juhlavuoden tiimoilta myös erilaisia tapahtumia ja varainhankintaan liittyviä tempauksia, joista voit lukea tältä sivulta sekä WAUn somekanavista. Tule mukaan juhlistamaan saavutuksiamme!

Avoimet ovet WAU! -kerhoissa
WAU järjestää kerhoissa 3.-9.5. (to-pe ja seuraavalla viikolla ma-ke) leikkipäiväviikon, jolloin kerhoissa tapahtuu vaikka mitä! WAUn leikkipäiväviikko on osa suurempaa usean järjestön ”liikunnan tehoviikkoa” jolloin on mm. Olympiakomitean Unelmien liikuntapäivä 10.5. ja virallinen leikkipäivä 12.5. Järjestöjen yhteinen teema näinä päivinä ja koko viikolla on eri-ikäisten yhdessä liikkuminen.

WAUn leikkipäiväviikolla kaikki 400 WAU! -kerhoa ovat avointen ovien kutsukerhoja, jolloin kerholainen saa kutsua mukaansa liikkumaan huoltajan, vanhemman, isovanhemman, sisaruksen kaverin tai vaikka kummin tai muun itselleen läheisen ihmisen. Kerholaiset ovat yhdessä ohjaajansa kanssa suunnitelleet tämän erityisen kerhokerran vieraat huomioiden.

Samalla kisaillaan kerhojen välillä siitä, missä kerhossa saadaan aikaiseksi suurin “ikäluku”, eli kaikkien kerhoon osallistuneiden ikä laskettuna yhteen. Kerholaisista ja vieraista otetaan yhteiskuvia, joita jaamme WAUn sosiaalisen median kanavilla. Yhteiset aihetunnisteet ovat #waury #wau10 #leikkipäivä ja #unelmatliikkeelle. Suurimman luvun aikaiseksi saanut kerho voittaa pääpalkinnon, liput HopLopiin!

Voi olla, että myös uusi maskottimme WAUHTI tullaan näkemään tällä viikolla vierailemassa kerhoissamme, kuka tietää?

Koulutustoiminnan terveisiä!
WAUhdilla ulos! -koulutuksessa yhdistetään hauskalla tavalla liikunta, leikki ja tiedollinen oppiminen. WAUn kokenut henkilökunta on jalostanut suosituimmat leikit ja pelit sellaisiksi, että niihin saadaan lisättyä myös opetuksellinen twisti. Toimintaa/liikuntaa ja oppimista siis samassa paketissa. Toteutettavia leikkejä ja pelejä voi helposti muuttaa ikä- ja tasoryhmille sopiviksi eri oppiaineita vaihdellen ja yhdistelle, ja kun koulutuksen kohderyhmä ovat opettajat, ideoita jatkojalostamiseen tulee varmasti. Tavoitteenamme on myös kannustaa opettajia madaltamaan kynnystä ulkona tapahtuvan opetuksen toteuttamiseen ja tekemään siitä säännöllistä.

Esimerkkinä WAUhdilla ulos -leikeistä Aakkoshippa, jossa kiinnijäänyt menee kirjaimen muotoon lattialle, tai tekee käsillään kirjaimen ja pelastaja tekee aakkosissa seuraavan kirjaimen. jne. tai varioituna ketut ja revot -leikki Afrikka ja Aasia -leikiksi jne.

Niilo Helanderin säätiö on myöntänyt WAU ry:lle tukea WAUhdilla ulos -koulutusten toteuttamista varten ja nyt keväällä onkin eri alueilla ollut tehoviikot päällä, jotta koulutukset opettajille saataisiin pidettyä. Koulutuksia on jo toteutettu Oulussa ja Vantaalla ja tavoitteena on järjestää niitä vielä kevään aikana Salossa, Limingassa,  Mikkelissä, Taipalsaaressa ja Tuusulassa. Tavoitteena on kouluttaa kevään aikana 150 opettajaa.

Koulutusryhmä suunnittelee ja demoaa parhaillaan myös tulevaa uutta Tässä ja nyt! -koulutusta, jossa harjoitellaan vuorovaikutustaitoja toiminnallisen oppimisen kautta. Tästä kuulette pian lisää!

Lisätietoja koulutuksista antaa Anu Pikkarainen, anu.pikkarainen@wau-ry.net, puh. 045 657 9455. Koulutusten esittely 2018.

Peace United -jalkapalloturnaus Raaseporissa
Unelmien liikuntapäivänä 10.5. järjestetään Karjaan urheilukeskuksella Raaseporissa iso tapahtuma, jossa seurat esittelevät toimintaansa omilla pisteillään tapahtuman osallistujille. Samassa yhteydessä järjestetään Kirkon Ulkomaanavun konseptilla Peace United -turnaus, johon osallistuvat molemmat Raaseporissa toimivat WAU ry:n maahanmuuttajien kotoutumista tukemaan perustetut FC Slimmit -joukkueet sekä BK-46 -seuran Hobby-joukkue. Kyseessä on ystävyysturnaus ja samalla julistus rauhan puolesta etnisen taustan, uskonnon, poliittisen suuntautumisen tai kulttuurin eroista riippumatta.

WAU mukana Snellmanin Onnen kesä -kampanjassa
Snellman lahjoittaa kesällä jokaisesta Onnen kesä -tunnuksella myydystä tuotteesta kaksi senttiä suomalaisten lasten hyväksi. Tavoitteena on kerätä noin 50 000 euron potti jaettavaksi tasan neljän suomalaisen hyväntekeväisyysjärjestön kesken.

Yhteistyökumppaneiksi on valittu neljä lasten kanssa työtä tekevää suomalaista järjestöä; Hope ry, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Project Liv rf ja WAU ry, jotka ohjaavat tuen oikeisiin kohteisiin. Tavoitteen rahallista edistymistä voi seurata osoitteessa https://www.snellman.fi/fi/onnen-kesa-kuuluu-kaikille.

WAU mukana Lasten Espoo -tapahtumassa
Sellon alueella järjestetään koko perheen Lasten Espoo -ilmaistapahtuma lauantaina 12.5. klo 10-16. Tämän vuoden teemana on jännittävä viidakko! Tapahtuma levittäytyy Sellon alueelle: Sellon lavalle, Sellon kirjastoon, Sellosalin lämpiöön ja Viaporintorille. Luvassa on suosittuja lasten bändejä, trampoliinilla pomppimista ja muuta liikunnallista kivaa tekemistä ja jännittävää näkemistä. WAU on paikalla leikittämässä ja liikuttamassa osallistujia.

Tapahtumassa esiintyvät Mimi ja Kuku, Mimmit sekä Mutaveijarit. Lippuvaraus Mimin ja Kukun esitykseen klo 11 Sellosalissa aukeaa ma 30.4. klo 12.00. Pääset varaamaan lippusi tällä lomakkeella: https://goo.gl/forms/ePqyJJL7MUkGssAb2.

Mimin ja Kukun esityksen lippuja jaetaan myös infotiskillä tapahtumapäivänä klo 10.00
alkaen.

Tee niin kuin Virpi ja Eero: lahjoita lapselle maksuton liikuntaharrastus!
WAU ry myy Virpi Sarasvuon meille lahjoittamia kauniita grafiikkavedoksia. Ostamalla taideteoksen tuet samalla lasten maksuttomia liikuntakerhoja. Vedoksia on myynnissä 33 kpl ja niiden kappalehinta on 280 euroa.

Taiteilija Eero Heikkisen teokset ovat nimeltään “Huippu odottaa” ja “Uutta satoa”, ja ne tehtiin Virpi Sarasvuon (o.s. Kuitunen) hiihtouran tukemista varten. Teokset ovat kooltaan 41 x 47 cm. Lahjoitustilaisuudesta tehdyn videon pääset katsomaan tästä.

WAU ry:n rahoitus on toimiva yhdistelmä julkista ja yksityistä. Taulumyynnistä saatavat varat käytetään lasten ja nuorten maksuttoman liikuntaharrastuksen mahdollistamiseen kauttamme. Kiitämme Virpiä ja Eeroa lämpimästi!

Ystävälliset tiedustelut sähköpostitse osoitteeseen wau10@wau-ry.net.

Harrastamisen laivaseminaari syyskuussa
Harrastustoimintaa toteuttavat järjestöt ovat muodostaneet yhteistyöverkoston, jonka tavoitteena on tarjota kaikille lapsille mahdollisuus osallistua mielekkääseen, laadukkaaseen ja ryhmässä tapahtuvaan harrastamiseen koulupäivän yhteydessä monialaisen yhteistyön avulla.

Verkoston jäsenet Kehittämiskeskus Opinkirjo, Koululiikuntaliitto, Liikunnan aluejärjestöt, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Nuori Kirkko, Suomen 4H liitto, Suomen Olympiakomitea, Suomen Partiolaiset, Suomen Vanhempainliitto ja WAU ry järjestävät syyskuussa yhteisen laivaseminaarin.

Tapahtuma on suunnattu kaikille lasten harrastuskulttuurin kehittämisestä kiinnostuneille, kuten yhdistysten matalan kynnyksen harrastustoiminnan ja kerhojen ohjaajille ja toiminnan koordinoijille, kerhoista ja harrastustoiminnasta vastaaville opettajille, sekä paikallisille harrastustoiminnan kehittäjille. Lisätiedot ja seminaariohjelman näet täältä. Tervetuloa mukaan!

Vanhempien Barometri – tärkeä kysely vanhemmille
Mitä vanhempana ajattelet lapsesi koulunkäynnistä, uudesta opetussuunnitelmasta ja vanhempien osallisuudesta koulussa? Käy vastaamassa Vanhempien Barometri -kyselyyn ja kerro näkemyksiäsi. Mielipiteesi on meille tärkeä.

Vanhempien Barometri -kysely on suunnattu peruskoululaisten vanhemmille. Kysely on auki 20.5.2018 asti. Kyselyyn voi vastata suomen ja ruotsin lisäksi englannin, venäjän, viron, arabian, somalian, vietnamin, bosnian, persian/farsin, kurdin/soranin, albanian, bulgarian ja swahilin kielillä.  Kyselyyn vastataan anonyymisti ja vastaaminen vie aikaa noin 15 minuuttia. Voit osallistua neljän 100 euron arvoisen Lippu.fi -lahjakortin arvontaan täyttämällä yhteystietosi vastauksen lähettämisen jälkeen.

Kyselyyn pääset vastaamaan tästä: www.vanhempainliitto.fi/baro

Välitäthän tätä viestiä eteenpäin koulusi ja asuinalueesi vanhemmille, joilla on peruskouluikäisiä lapsia. Toivomme, että saamme kyselyyn runsain määrin vastauksia.

Suomen Vanhempainliitto ja Förbundet Hem och Skola toteuttavat kyselyn yhteistyössä Åbo Akademin ja Svenska Kulturfondenin kanssa. Tutkimuksen tulokset julkaistaan syksyllä 2018.

Lämmin kiitos osallistumisesta!

Ulla Siimes                                                                                      Micaela Romantschuk

Toiminnanjohtaja                                                                           Toiminnanjohtaja

Suomen Vanhempainliitto                                                            Förbundet Hem och Skola i Finland

ulla.siimes@vanhempainliitto.fi                                                  micaela@hemochskola.fi        

040 553 0981                                                                         050 336 2016

Tärkeitä tukijoita
WAUn toiminta lasten ja nuorten hyväksi on mahdollista vain tukijoidemme avustuksella. Mukaan ovat lähteneet Aktiastiftelsen i Korsholm, Aktiastiftelsen i Vasa, Luopioisten Säästöpankkisäätiö, Vakka-Suomen Nuorisosäätiö ja Vörå Sparbanks Aktiastiftelse. Lämpimät kiitokset kaikille!

Vinkkaisitko sinäkin eteenpäin hyvästä tukikohteesta?

Anna ääni lapselle
WAU ry on mukana lapsi- ja perhejärjestöjen yhteisessä Anna ääni lapselle -maakuntavaalikampanjassa, jossa halutaan pitää huolta siitä, että maakunnissa osataan ennakoida ja tunnistaa oman alueen lasten hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä ja reagoida niihin. Lapsista huolehtiminen on paras mahdollinen investointi maakunnan tulevaisuuteen.  

Maakuntavaalit pidetään lokakuussa 2018, ja niissä valittavien uusien maakuntapäättäjien tulee huolehtia jokaisen lapsen hyvinvoinnista alueellaan koko vaalikauden ajan.  

Liikkumattomuudella on kova hinta
Suomalaisten huono kunto ja vähäinen liikunta tulevat yhteiskunnalle kalliiksi. Liikkumattomuus maksaa vähintään kolme miljardia euroa vuodessa.

UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari toteaa, että ellei liikkuminen lisäänny, kasvavat Suomen terveydenhuollon kustannukset arviolta 29 % vuoteen 2030 ja 58 % vuoteen 2040 mennessä. Kyse on siis oikeasti isoista asioista.

Helsingin Sanomat kirjoittaa laajasti UKK-instituutin selvityksestä ja lisää mm. että ”Nuorena harrastetun liikunnan merkitys aikuisiällä on hämmästyttävän suuri.” Tämähän meillä tiedetään, ja myös tästä syystä jatkamme jo 10 vuotta tekemäämme työtä lasten ja nuorten liikuttamisen parissa. WAU ry liikuttaa maksutta viikoittain tuhansia lapsia kautta maan. Satsaus lasten ja nuorten hyvinvointiin kantaa pitkälle tulevaisuuteen, ajateltiinpa sitten ihmisen fyysistä, psyykkistä tai sosiaalista puolta.

UKK-instituutin koordinoiman selvityksen mukaan vähäinen fyysinen aktiivisuus, runsas istuminen ja huono kunto aiheuttavat yhteiskunnalle vähintään kolmen miljardin euron vuotuiset kustannukset. Löydät tutkimustulokset täältä.

Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymistä mitataan kolmatta kertaa
UKK-instituutin verkkosivuilla kerrotaan LIITU 2018 -tutkimuksesta, johon on kutsuttu mukaan tuhansia koululaisia ympäri maan. LIITU kerää tietoa 7–15-vuotiaiden lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymisestä sekä liikuntaan liittyvistä asenteista, arvoista ja kokemuksista. Lisäksi liikkumista, paikallaanoloa ja ensi kertaa myös unta mitataan ympäri vuorokauden käytettävällä liikemittarilla. Täältä pääset lukemaan lisää ja katsomaan myös tutkimuksen aiempia tuloksia.

Riittävän ajoissa liikkeellä
Helsingin Sanomat kirjoitti 10.4.2018 pääkirjoituspalstallaan fyysisen aktiivisuuden ennaltaehkäisevän toiminnan merkityksestä. Näissä talkoissa WAU ry liikkujineen ja tukijoineen on ollut ahkerasti mukana jo 10 vuoden ajan, ja pian rikomme juhlavuotemme tavoitteen, miljoonan liikutetun tunnin rajan.

Muita julkaisuja:

Siirry arkistoon